Hemen her türlü kumaşa uygulanabilen çeşitli apreler sayesinde kumaşlara yanmazlık (alev geciktirici), su kaydırıcılık, su geçirmezlik, yağ iticilik, anti-statiklik gibi özellikler kazandırmak mümkündür.
Bu yazıda su geçirmezlik apresi uygulanmış masa örtüsünü mercek altına alıp; restoran ve kafeterya gibi işletmelerde ne ölçüde verim alınabildiğini değerlendireceğiz.
Su geçirmez masa örtüsü
Su geçirmezlik ve su iticilik sıklıkla karıştırılan, yanlış anlaşılan farklı kavramlardır.
Su iticiliğin ne olduğuna dair bir örnek vermek gerekirse; örneğin arabalara uygulanan, suyun araç yüzeyine tutunamayıp boncuklar şeklinde kayıp akması, su iticilik uygulamasına verilebilecek örneklerin başında gelir. Bir benzer uygulama ise ayakkabı ve doğa sporlarında kullanılan ceketlerde karşımıza çıkar. Bunlarda da amaç suyu yüzeyden uzaklaştırmaktır.
Su iticilik apresi masa örtüsüne uygulandığında her zaman istenilen sonucu vermeyecektir. Düz masa yüzeyinde bu uygulama çok da bir işe yaramayacak, boncuklanan suyun yer çekimi sayesinde akması için eğimli bir yüzeye ihtiyaç duyulacak, düz masa yüzeyinde hemen silinmediği taktirde örtü suyu emecektir.
[wp_ad_camp_1]
Su geçirmezlik apresi masa örtüsü yüzeyine balmumu kıvamında, silikon esaslı bir maddenin püskürtülmesi sonucunda oluşan katmana denir. Bu uygulama su iticilik apresine göre daha başarılıdır. Ancak kumaşın kaba, renklerin de mat görünmesine sebep olur.
Su geçirmezlik apresi yıkama ihtiyacını ciddi oranda düşürür. Ağır yağ lekeleri hariç, diğer yemek artıkları kurumadan sabunlu bez yardımıyla silindiğinde, örtü tekrar kullanıma hazır olacaktır.
Peki, buraya kadar güzel. Hemen alıp kullanalım dediğinizi duyar gibiyiz. Okumaya devam edin.
Apreler kumaş yüzeyine tutundukları sürece vazife görmeye devam edeceklerdir. Fakat aprelerin de bir ekonomik ömrü vardır.
Yıkama uygulaması aprelerin en büyük düşmanıdır. Örneğin, su iticilik apresi uygulanmış bir masa örtüsünden yaklaşık 10 yıkamadan sonra apre akıp gider. Su geçirmezlik apresinin yıkama ömrü ise kalitesine göre 20 ila 30 yıkama arasında değişmektedir. Bu durumda en iyi ihtimal örtüleri haftada bir kez yıkasanız dahi suya karşı dirençleri 3 ila 8 ay gibi kısa bir süre sonra yok olacaktır. Bu süre örtüleri haftada iki kez yıkadığınızda 1,5 ila 4 ay gibi daha da kısa bir süreye inecektir.
Yukarıda temizlik için tavsiye ettiğimiz sabunlu bez dahi su geçirmezlik apresinin ömrünü kısaltır.
Sonuç
Ev kullanımında, kullanım sıklığına bağlı bir veya birkaç sene idare edebilecek bu apreler kafeterya veya restoran gibi işletmelerde en iyi senaryoda bile birkaç ay içinde su geçirmezlik özelliklerini tamamen kaybedeceklerdir.
İşin maliyet kısmına baktığımızda bu tip bir uygulama masa örtüsü fiyatlarını 1/3 ila 2/4 oranında arttıracağı için müşterilerimize bu tip apreler tavsiye etmiyoruz.
Aslına bakarsanız; hangi müşteri masaya dökülen içeceğin kayıp da üstüne dökülmesini ister ki? bırakın masa örtüleri üstlerine dökülen içecekleri içlerine çeksin. Suyu çeken örtü mutlu müşteri demektir.
Bir sonraki yazımızda “şehir efsanesi” haline gelmiş, dertsiz tabir edilen, leke tutmayan, ütü istemeyen kumaşları mercek altına alacağız :)