Yatak örtülerinizin, masa örtülerinizin, hatta bizim konumuzun dışında da olsa giysilerinizin çekmesinden şikayetçi misiniz? Doğal liflerden mamül, örneğin pamuk ipliği ile dokunmuş kumaşlar aşağıdaki sebeplerden ötürü çekip daralabilir.
Kumaştan kaynaklanan faktörler
- Kalitesiz pamuk ipliği
- Yetersiz terbiye işlemi
- Çekme payı ilave edilmeden yapılan konfeksiyon işlemi
Kullanımdan kaynaklanan faktörler
- Yüksek ısıda yıkamak
- Yüksek ısıda kurutmak
- Uzun süre ıslak veya nemli bekletmek
Bu yazıyı kumaşlarınız çekmeden okuyorsanız şanslısınız. Aşağıda kumaş çekmelerini engellemek için ipuçları paylaşacağız. Eğer kumaşlarınız çoktan çektiyse, belli miktar uzamalarını sağlayacak bir ipucunu da yazının sonunda okuyabilirsiniz.
[wp_ad_camp_1]
Kumaşların çekmemesi için neler yapılabilir?
Sipariş aşamasında, tekstilleri satın aldığınız işletmeden kumaşlara çekme paylarını ilave etmelerini ısrarla isteyin. Biz, kumaş cinsi ve ölçüsüne göre, müşteri talep etmese dahi; örneğin çarşaflarda 12 santim, masa örtülerinde 8 santim çekme payı ilave ederiz. Kumaşlarımız terbiye aşamasında sanforlama (çektirme) işlemi görse dahi, kullanıcı hatalarına karşı bu önlemi almamız gereklidir. Çekme payı kumaşın çekmemesi için yeterli mi? Elbette hayır.
Otel, restoran gibi işletmelerde en sık karşılaşılan hatalardan birisi, yeni satın aldıkları tekstilleri ilk kullanımdan sonra toplu bir şekilde yıkamalarıdır.
Yıkama uygulamasından önce üretici talimatları dikkatlice incelenmeli, eksikler giderilmelidir. Ancak bu talimatlara uygun yıkama yaptığınızı düşünseniz bile, örneğin 30 derecede yıkama ve ardından 90 derecede kurutma gibi durumlarda kumaşlarınız yıpranacak ve çekecektir.
Bu gibi olumsuzluklarla karşılaşmamak için yeni satın aldığınız tekstil takımlarınızdan birer parçayı yıkama öncesi ölçülerini not ederek yıkamalı, yıkama sonrasında ölçülerle kıyaslayarak test etmelisiniz. Yeni satın aldığınız tekstillerde, tekstilin ölçüsüne bağlı olarak, ilk yıkamanın ardından 2 – 10 santim arası çekmeler normal kabul edilirken, 10 santim üzeri çekmelerde kumaşta veya yıkama yönteminizde bir yanlışlık var demektir.
Tekrar ediyoruz. Yeni satın aldığınız tekstil takımlarının ilk yıkama, kurutma ve ütülerini toplu bir şekilde yapmayın. Ölçülerini alarak birer numune yıkamanız geri dönüşü olmayan hata yapmanızı engelleyecektir.
Çekme ile en çok yıkama hizmetini dışarıdan alan firmalar karşılaşmaktadır. Bunun nedenlerini ve çözümlerini incelediğimiz masa örtüsü nasıl yıkanır başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Çeken kumaşlar düzelir mi?
Eğer kumaşlar yüksek ısıya maruz kaldıysa “geçmiş olsun” demekten başka söylenecek söz kalmıyor. Bunu vurgulamamızdaki amaç yüksek ısının kumaş çekmelerinde baş sorumlu olması.
Son çare olarak aşağıdaki tavsiyeyi deneyebilirsiniz.
Ürünün yıkama talimatlarında yazan programda çekmiş tekstillerinizi yıkayın. Sıkma işleminin ardından kapağı açtığınızda kumaşların nemli olduğunu göreceksiniz. İşte bu aşamada, kumaşlar henüz nemliyken iki kişi karşılıklı kumaşı çapraz köşelerden ve ortalarından iyice gerdirin. Bu işlemi birkaç defa tekrarlayın. Kurutma makinası kullanmadan doğal haliyle kurumaya bırakın ve en son ütüleyin. Şanslıysanız kumaşların genişlediğini goreceksiniz.
Teşekkürler fakat keşke giysilerim çekmeden okusaydım. :(
son paragraftaki önerimizi deneyin lütfen.
bende internette kumaş nasıl çeker ararken buraya denk geldim. kilo verdim ve giysilerimin ufalmasını, çekmesini istiyorum :)