Çarşaflık kumaş hakkında hazırladığımız bu yazıda amacımız sattığımız ürünlere methiye düzmek değil; bilgi kirliliğine karşı müşterilerimizi ve meraklı internet gezginlerini bilgilendirmek. Google’da fiyat araştırması yaparken eminiz siz de oldukça düşük fiyatla satılan ürünlere rastladınız. Ucuz ürün satanlar sizi mi çok düşünüyor, yoksa biz mi açgözlüyüz anlamanız açısından bu yazının faydalı olacağını düşünüyoruz.
Eğer uzun süre kalıcı, birkaç yıkamadan sonra rengi griye dönmeyen, dokunduklarında müşterilerinizde memnuniyet oluşturan nevresim takımları kullanmak istiyorsanız önce kaliteli çarşaflık kumaş nasıl elde edilir birlikte inceleyelim.
İlk olarak çarşaflık kumaşta kaliteyi belirleyen faktörleri sıralayarak başlayalım.
- Kullanılan pamuk ipliği cinsi
- Pamuğun menşei
- İpliğin üretim şekli
- Boya / Terbiye
- İplik sayısı
- Konfeksiyon
Ülkemizde satıcının da alıcının da odaklandığı tek kriter iplik sayısı olunca piyasaya genel olarak kalitesiz ürünlerin egemen olduğunu söyleyebiliriz. İpliği nereden geliyor merak ettiniz mi? Hangi işletmede, ne tip kimyasallarla terbiye görmüş? Bunu satıcı da, alıcı da sorgulamayınca, herkes aldığı-verdiği paraya bakınca çarşaflık kumaşla üretilen mamüllerin yırtılmasını, çekmesini ve sararmasını yadırgamamak gerek.
Çarşaflık kumaşta kullanılan pamuk ipliği ve üretim teknikleri
Pamuk
Pamuk hakkında anlatılacak o kadar çok şey var ki. Çeşitlerini, kalitelerini tek tek anlatmaya kalksak başlı başına bir web sitesi açacak kadar çok konu barındırır. Biz daha çok otel tekstili ve ülkemizde satılan ürünlere odaklanacağız.
Pamuğun kalitesine ve fiyatına etki eden en büyük unsur lif uzunluğudur. Lif uzadıkça iplik; böylece kumaş kalitesi artar. Ülkemizde yetişen pamuk ortalama kalitededir. En kaliteli pamuk Mısır ve onu takip eden Amerikan pamuğudur. Türk pamuğu genel olarak elle toplandığından teknik olarak Amerikan pamuğu ile eşdeğer kalitede olsa dahi, üretim teknikleri bakımından geridir. Ülkemizde yavaş da olsa bu konuda çalışmalar yapılmaktadır. http://www.milliyet.com.tr/pamugun-kalitesi-artirilacak-kahramanmaras-yerelhaber-784762/
Mısır pamuğu ise yetiştirildiği bölgenin iklim şartlarının uygunluğu nedeniyle en kaliteli pamuk olarak nitelendirilebilir. Yüksek kalite mısır pamuğu ile dokunmuş tek bir çarşaf Amerika, Avrupa’da 60-200 dolar arasında fiyatlara satılır. Eğer Türkiye’deki piyasa fiyatlarına Mısır pamuğu ile dokunmuş kumaş sattığını iddia eden olursa ciddiye almayıp, arayışınızı sürdürmenizi tavsiye ederiz.
[wp_ad_camp_1]
Amerikan pamuğu modern üretim teknikleri yüzünden oldukça yüksek kalitededir. Masa örtüsü üretimlerimizde kalite-fiyat dengesi bakımından Amerikan pamuğu tercih ederiz. Lifleri makul seviyede uzun olup, mukavemeti yüksek iplik elde edilir. Bilinenin aksine yalnızca ABD’de değil Meksika’da üretilen pamuk da Amerikan pamuğu olarak nitelendirilir.
Pakistan, Hindistan ve Çin pamukları düşük kalite olarak sınıflandırılırlar. Lifleri oldukça kısadır. Bunda en büyük etken iklimsel özellikler ve eski usül tarım teknikleri kullanılmasıdır. Sarımsı veya kahverengi lifler sıkça görülür.
Pamuk ipliği
Open-end iplikler açık uç eğirme sistemine göre üretilen, en fazla Ne 30/1 incelikte, mukavemeti düşük ipliklerdir. Birçok giyim, ev ve otel tekstillerinde sıkça kullanılırlar.
Karde ring iplikler kısa pamuk liflerinden üretilmiş, tarama yapılmamış ipliklerdir. Mukavemetleri open-end ipliklere kıyasla daha yüksektir. Pürüzlü yapıya sahip karde ring iplikler genellikle çarşaf/nevresim, havlu, blue jean, ev ve otel tekstillerinde kullanılırlar.
Penye ring iplikler en kaliteli pamuk iplikleridir. Adından anlaşılacağı üzere penye, gömlek, ceket, spor giysi gibi kıyafetlerde, yüksek kaliteli çarşaf kumaşlarında kullanılırlar. Karde ipliğine kıyasla daha temiz ve homojendir. Mukavemeti open-end ve karde’den daha iyidir.
Çarşaflık kumaşta kullanılan terbiye/boya teknikleri
Genel olarak çarşaflık kumaşlara uygulanan terbiye aşamaları şunlardır.
- Ön terbiye
- Yakma-haşıl sökme
- Kasar makinasında ağartma
- Merserize işlemi
- Kurutma
- Renklendirme
- Reaktif boya pamuklu kumaşta parlak renk elde etmek için kullanılan boya kimyasallarıdır. Reaktif boya ile yıkama direnci yüksek kalıcı boya elde edilir.
- Pigment boyayı ipliğe yapıştırmak için “binder” adı verilen yapıştırıcı kimyasallar kullanılır. Kumaşlarınız yıkama esnasında renk veriyor, kısa sürede canlılıklarını yitiriyorsa, bu ucuz boyama yöntemi ile boyanmış demektir.
- Apre işlemleri
- Sanforlama işlemi ile kumaş çektirilir. Sanforlama kısa tutulursa, işlem gelişigüzel yapılırsa, bitmiş mamül çekmeye devam edecektir.
- Tuşe işlemi ile kumaşa yumuşaklık verilir.
Dokumadan çıkan çarşaflık kumaş boyahaneye gider. Çeşitli pamuk ve iplik kaliteleri olduğu için her çarşaflık kumaşa aynı terbiye reçetesi uygulanmaz. Eğer ürün bilinçsiz bir boyahaneye gitmişse, gerekli laboratuvar çalışmaları yapılmadan, ucuz uzakdoğu menşeli kimyasallar ile terbiye/boyama işlemleri yapılırsa kaliteli kumaş elde edilmeyecektir.
Farkındaysanız tüm pazarlıkların odağındaki meşhur iplik sayısına henüz gelmedik. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki; Pakistan’dan ithal 82 tel çarşaflığa kıyasla, Türk pamuğu ile dokunmuş, Türkiye’deki boyahanelerde işlem görmüş 52 tel çarşaflık kumaş daha kalitelidir.
Çarşaflık kumaştaki iplik/tel sayısı
Dokuma tezgahına yaklaşık olarak en fazla 157 tel (1 cm2) yerleştirilebilir. Terbiye işlemi esnasında sanforlamada kumaş çekeceğinden, bu değer 180 tele kadar çıkabilir. 120 tel ve üstü kaliteli gömlek yapımında kullanılır.
80 – 120 tel arası çok kaliteli ev nevresim takımları yapılabilir. Ancak oteller söz konusu olduğunda tel sayısı seçiminde dikkatli olmak gerekmektedir.
Tel sayısı arttıkça mukavemet de artar. Ayrıca tel sayısı yüksek kumaşlarla iplikler ince olduğu için daha yumuşak dokunuş elde edilebilir. Fakat eğer konaklama hizmeti veren işletme için çarşaflık satın alınacaksa ev tekstillerinde hesaplanmayan bir faktör olan sık yıkamanın düşünülmesi şarttır. Sık yıkama ince ipliğin baş düşmanıdır.
Sudaki kireç ve diğer partiküller, deterjanlardaki kimyasallar, otellerde neredeyse hergün yapılan yıkama işlemi esnasında kumaşa nüfus edecek, sürtünme yolu ile ince ipliklerin zayıflamasına ve hatta kopmasına neden olacaklardır.
Santimetre karedeki tel sayısını arttırmak için ipliği inceltmek gereklidir. Tel sayısı arttıkça ipliğin çapı incelecektir. İplik inceldikçe sık yıkama esnasında erken aşınacak, yırtılmalar meydana gelecektir.
Tecrübelerimize dayanarak Türkiye şartlarında Amerikan veya Türk pamuğu ile dokunmuş, yerli ve kaliteli iş yapan boyahanelerde işlem görmüş birinci sınıf 52, 64 ve 72 tel çarşaflık kumaşların mükemmel neticeler verdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Eğer nevresim takımlarınızı uzun süre kullanmak, parlak beyaz renklerini muhafaza etmek istiyorsanız 82 tel ve üstü çarşaflıkları satın almanızı tavsiye etmiyoruz. Piyasada satılan 82 tel, 120 tel ve üstü kumaşların tamamının Pakistan, Çin, Türkmenistan gibi ülkelerden ithal edildiğini, oldukça dayanıksız ve renklerinin griye dönük kirli beyaz olduğunu dikkate alın.